Att inte kunna sluta amma är lika jobbigt som att inte kunna börja – Charlie Wilder

Charlie Wilder

Annons

Att inte kunna sluta amma är lika jobbigt som att inte kunna börja

Kommer jag någonsin att kunna sluta amma??

Innan Henry kom ut till oss har jag tagit amningen mer eller mindre för given. Klart jag ska amma, det tillfredsställer barnets behov till trygghet och närhet, ger livsviktiga antikroppar, den bästa näringen, minskar risken för barnastma, minskar risken för inflammationer och löper mindre risk till övervikt som vuxen. Ja, fördelarna är många. Och jag tog för givet att allt skulle gå vägen.

Nu i efterhand har jag förstått att det är så mycket mer kring amning än vad jag någonsin trott. Det finns många olika saker som kan ställa till det. Mjölken kommer inte, såriga bröstvårtor, bebis får inte grepp, mjölkstockning, barnet släpper bröstet, barnet blir inte mätt. Ja, listan goes on and on.

En solig septembermorgon kom han, min son. Han var frisk och mådde bra. Amningen kom igång direkt och Henry hade ett bra grepp vilket gjorde att jag slapp sårigheter och värk. Han har alltid fått ammas så mycket han önskat. Vem är jag att säga nej till min bebis trygghet, hunger eller behov av tröst? Nej, i familjen Wilder är det Henry som bestämmer när han ska ammas och så är det fortfarande.

Nu är han 7 månader fyllda. Vi har börjat med smakportioner och det kan jag säga, det går sådär. Han spottar ut det mesta och är oftast bara intresserad av den första skeden. Sen inser han att det inte var så gott som han trodde och nekar resten. Men vi kämpar på. Och jag tvivlar inte en sekund på att han kommer att kunna gå från bröstmjölk till vanlig mat.

Det jag oroas över är hur han NÅGONSIN ska kunna sluta ammas för tröstens skull, När han är ledsen finns det ingenting som kan få honom glad och lugn, förutom amningen. När han vaknar och är förtvivlad, kanske på grund av magont eller mardröm, så är det enda som fungerar amningen. För att han ska somna när han är lite trött, övertrött, eller mitt-emellan-trött så ammas han. När han vaknar på nätterna så ammas han för att somna om. Ja men du hör ju. Han är amningsfast. Eller är det jag som mamma som är amningsfast? Borde jag hitta andra sätt redan nu att få honom att somna, tröstas etc. Eller ska jag låta Henry ta det i sin takt? Det har ju gått bra att ta allt i Henrys takt hittills. Men kan ett barn sluta med en så ingrodd vana av sig själv? Vad finns det för rätt och fel här? I vilket fall är jag ytterst tacksam för att amningen för mig och Henry fungerat så friktionsfritt och kanske är det ett i-landsproblem att inte veta hur man ska sluta men för oss är det en grej som jag hoppas går att lösa så smärtfritt som möjligt. Kan det inte vara lika jobbigt att inte kunna börja amma som att inte kunna sluta?

All kärlek /Charlie

Baby Henry vill inte sluta ammas

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karo

  skillnaden är väl den att kan man inte amma har man inget annat val än att ge barnet mat på annat sätt. Ammar man kan man själv välja när man vill sluta, det är inte barnet som väljer, utan mamman som styr över det behovet.

  1. charliewilder

   Hej Karo! Absolut jag håller helt med dig om att det är en stor skillnad på om man kan eller inte kan amma och att det så krävs andra åtgärder för att föda sitt barn. Dock vet jag inte helt om mamman styr över barnets behov. Jag menar, under vissa perioder är bebis mer i behov av närhet än andra perioder och jag är övertygad om att det inte bara gäller min bebis 🙂 Kram och trevlig helg Charlie

   1. Karo

    hej, men närhet behöver inte betyda amning, närhet är så mycket mer än amning, för skulle närhet enbart betyda amning så skulle barn som inte ammas inte få närhet. Trevlig helg du med.

    1. charliewilder

     Absolut kan barn som inte ammas få närhet på annat vis. Men ett barn som är van att få närhet och trygghet genom amning har oftast ett behov av samma typ av närhet. Precis som ett barn som är van vid annan typ av närhet har ett behov utav den närheten. Hoppas du förstår vad jag menar 🙂

Annons